Het is helemaal geïntegreerd in de Nederlandse voedingsgewoonten: het ‘gezonde’ plakje ontbijtkoek. Lekker voor mee naar school of naar het werk! Een plakje ontbijtkoek bestaat hoofdzakelijk uit fructose-glucose stroop a.k.a. suiker. Het ingredient dat het grootste aandeel heeft in het product staat voorop. Hier het recept voor een gezonde ontbijtkoek, met wel de kanttekening dat je het niet moet vergelijken met de ‘original’. Deze versie is steviger en minder zoet, maar dat kan je al naar gelang de smaak aanpassen. Het recept komt van de leuke blog van Jacoline, waar je simpele en lekkere, gezonde recepten vindt.
Ingrediënten:
- 250 gram roggemeel
- 200 ml water
- 2 eetlepels peperkoekkruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels honing of een ander zoetmiddel zoals ahornsiroop
- 4 verse dadels (ik gebruikte 8 kleine gedroogde dadels, kan je het beste nog even laten weken in water dan worden ze zachter en dat vind je blender prettiger)
Verwarm de oven voor op 170 graden en meng alle ingrediënten in de blender tot een glad geheel. Doe een bakpapier in een cakevorm en giet het beslag erin. De ontbijtkoek is na 50 minuten klaar. Met een likje roomboter of kokosolie…..